DWIGHT HOUSE

 

For this project we were to design a Townhouse for two clients, leaving the party wall in the middle. To keep privacy but create moments of interaction, I used four main devices-  Circulation, Voids, Cabinetry and Light Boxes. The circulation ultimately became my main instrument in connecting these two clients. With opposing paths, the stair ways became integral moments of intersection. The walls are cut away in-between where the two stair cases intersect and the solid brick is replaced with translucent glass brick lined with shelving.

1/20
Diagrams
Diagrams

Site Plan
Site Plan

Material Exploration
Material Exploration

Diagrams
Diagrams

1/22
Site
Site

First Floor Plan
First Floor Plan

Site
Site

1/14

TERRACING JUNCTURE

The addition to the Woods Hole Library Museum serves as a connection between the existing library and museum, adding space for the institutions to grow both independently and as a whole.  The proposed design replaces the second floor  of the  exiting library with archival storage and reading space while adding an addition to serve the functions of both the library and  museum.

Inspired by the landscape of the site, this design focuses on using the surrounding environment to shape the program of the building. The exterior walls of the new addition become the main tool in doing soserving as seating, shelving and storage on the interior and skylights as well as inhabitable planting beds on the exterior. During the day, horizontal windows placed perpendicular to terraces allow light to filter through plants as it enters into the library space. At night the reverse occurs; light from the interior of the building is filtered through the plants creating a warm glow.

OCEAN ALLIANCE

​​
OBJECTIVE:
Using the Historic Gloucester Paint Factory,  design a space for the Ocean Alliance to  fit their program.  The exterior of buildings C and D must remain unchanged but A, B, and E can be redesigned. There is a total of 3,000 square feet.



DESIGN: When designing the Paint Factory to fit the needs of the Ocean Alliance I chose to focus on the historic shipping aspect of the Gloucester, MA. Navigation was key in shipping and historically the sun was used as a tool to navigate. After doing some sunlight studies, I came up with a concept for my design using what I had found when researching the history of the Paint Factory.

 

Co-Human Tower collaboration with Jeffrey Pena

Revitalizing the Providence Arcade: with Freidrich St. Florian--This was a collaborative studio focused on the rebirth of the Providence Arcade in a new context. By merging the adjacent site with the historic structure, we were able to propose an urban mix-use retail, dining, and entertainment center in the heart of the financial district. Our design looks into how people live and work and focuses on collaboration and the effects (positive and negative) of social media. Creating spaces that speak to the evolution of technology and human interaction. The ground floors of the tower design house public retail, dining, and office spaces that are permeable and flexible. As the tower rotates upward the program becomes residential and the plates rotate to highlight the best views of downtown. The tower explores three different ways of living starting with the most communal: dormitory style living with smaller rooms and larger shared lounge/work spaces. The second style becomes a bit more private: live/work studios with larger rooms that include a personal loft and smaller shared community lounge spaces. The third style of living is accessory living: equipped with a three-bedroom loft area and a large open floor space. These levels are at the top of the tower and have no shared community spaces but retain hallways that give views to the city and allow light into the corridors. Throughout the design we focus on using natural lighting, rainwater collection and re-use systems, radient flooring for heating and cooling.

1/29

1/15
ADAPTING BUILDINGS FOR ENERGY EFFICIENCY, SUSTAINABILITY AND CLIMATE CONTROL:
Collaboration with Ayisha Verma and Monica Matos

Context and history of energy use in buildings, significance of the role of buildings in climate change, policies and rating systems, integrated design and the deep energy retrofit, overview of EUI (energy use intensity), building envelope, introduction to applied principals of deep energy retrofit systems, lighting, ventilation, heat- ing, cooling, complete analysis of and deep energy retrofit strategy for a specific building in Providence, RI.

Collage idea
Collage idea

1/39
THESIS: SUSTAINABLE HEALTH


The building and site were developed through analyzing environmental controls and adjusting my conceptual design with continuous research. The design integration of sustainable strategies, architecture and program allow the building and site to speak to the community promoting activity and health. The building speaks to the environment by producing onsite renewable energy, it speaks to society by providing a space for community recreation and education, and it speaks to economy by working with local companies and supporting local amenities through education and interaction.



My investigation of healthy spaces lead me to the conclusion that the spaces most conducive to productivity and overall well being related to nature, connection and openness. The design considers three types of spaces: wholly interactive, partially interactive and vaguely interactive.